Home » ТУРИЗАМ

ТУРИЗАМ

Спортско-рекреациони и туристички центар Кнежево, асфалтним путевима је повезан са Бања Луком и Травником, од којих је удаљен свега 50 km.

На надморској висини од 861 m, окружено четинарским шумама, шумовитим пропланцима, пашњацима и висоравнима, сутјескама и кањонима, као подручје нетакнуте природе, Кнежево је познато као ваздушна бања.

Околне шуме обилују великим бројем дивљачи: вук, вепар, медвјед, лисица, а ријеке Угар и Иломска пуне су поточне пастрмке, липљана и младице.

На Угру се сваке године одржава Првенство БиХ у флај-фишингу, међу риболовцима популарном мушичарењу. За оне које осим риболова и рибљих специјалитета воле и авантуру, Угар је прави изазов. Ова ријека са бројним брзацима, однедавно је постала привлачна за љубитеље рафтинга и кањонинга.

Иломска, десна притока Угра, у свом кањону скрива бројне вирове и водопаде, од којих се по љепоти издваја Бадањ, из кога се вод обрушава са висине од око 40 m, формирајући језерце пречника 20 m.

По љепоти за Угром и Иломском не заостаје ни рјечица Цврцка, у чијем кањону такође има дивљачи, а посебну атракцију представља лов на мрког медвједа.

Овде се такође производи и чувени влашићки сир и припремају традиционална домаћа јела која носе сва обиљежја здраве хране.

Све то заједно пружа идеалне услове за туризам, лов, риболов и здравствени опоравак.

Неколико хотела, мотела и пансиона у граду и околини, са богатим и разноврсним садржајима , пружају оптималне смјештајне капацитете.