Home » ВИЈЕСТИ » Прва електрана на биомасу – дрвни отпад

Прва електрана на биомасу – дрвни отпад

45325791_2145044312426418_7459184430129610752_n

„Фагус група“ из Котор Вароша требало би да у новембру пусти у погон прву електрану на биомасу – дрвни отпад у БиХ, која се налази у Кнежеву и тиме стави тачку на инвестицију вриједну око десет милиона марака.

Објекат је изграђен у оквиру комплекса дрвне индустрије „Номар“, из Кнежева која послује у саставу групације „Фагус“. Ово је први објекат намијењен за производњу електричне и топлотне енергијена ову врсту обновљивог извора енергента у БиХ. Пројектована топлотна снага електране износи пет мегавата, а производња електричне енергије 820 киловата.

Власник компаније „Фагус“ Мирослав Малијевић рекао је да су радови у завршној фази.
“Производићемо електричну и топлотну енергију истовремено од материјала који су у дрвној индустрији сматрају отпадом, а ријеч је о кори дрвета која се скида како бисмо имали несметан технолошки процес обраде дрвета. Тиме ћемо ријешити проблем одлагања отпада и производити топлотну енергију која ће нам послужити у производњи пелета. Електричну енергију коју произведемо испоручиваћемо „Електропривреди РС“ – нагласио је Малијевић.

Он је истакао да је план предузећа у Кнежеву, да на прољеће започну производњу пелета и на тај начин заокруже овај циклус производње. На овај начин обезбједиће се додатно запошљавање радника из Кнежева, а с друге стране створити еколошки здрав и чисту енергију из обновљивих извора.

„Планирамо запослити око 30 радника, а касније ширењем посла, сигурно ће бити отворено још радних мјеста. Неопходан нам је образован кадар, односно млађи људи који се разумију у савремену технологију. За раднике ће бити организована и обука у предузећу“ и додао да у Котор Варошу ово предузеће шири производњу и отвара нова радна мјеста.

Малијевић је истакао да ће се отпад за сагоријевање у електрани обезбјеђивати првенствено из погона „Фагус“ у Кнежеву и Котор Варошу.

„Фагус“ је како наводи Малијевић у овом пројекту имао велико разумјевање и подршку Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и општине Кнежево. Напомињемо, Министарство је у марту ове године издало грађевинску дозволу компанији „Фагус“ за објекат когенеративног постројења на биомасу у Кнежеву, послије чега је отпочела завршна фаза изграње електране.