Home » ВИЈЕСТИ » ПРЕДСТАВА “ПАТ” У КИНО САЛИ 15.12., У 14:00 ЧАСОВА!

ПРЕДСТАВА “ПАТ” У КИНО САЛИ 15.12., У 14:00 ЧАСОВА!

79796986_2420704988193681_5466657769035661312_o

Омладински центар “Магија” позива сву дјецу старију од 12 година, средњошколце и младе на представу “ПАТ”, која ће се одиграти у недељу 15.12.у Кино сали, са почетком у 14 часова

О представи:
Представа ПАТ (Режија: Џенана Пачариз и Аднан Мујкић/ Сарадници: Мелиса Теларевић и Емир Ибрахимовић) настала је у оквиру пројекта „Дјевојчице и дјечаци гласно против родно заснованог насиља“ којег имплементира Удружење „Виве жене“ Тузла у партнерству са Позориштем младих Тузле, а финансира Европска унија.

Представа је своју премијеру имала у децембру 2018. године на Дан људских права, а настала је као резултат рада полазника старије групе Драмског студија за дјецу, младе и одрасле Позоришта младих Тузле. То је интерактивна, социјално ангажирана представа која отвара много питања везаних за проблеме одрастања тинејџера у данашњем времену.

Концепт рада с младима у Драмском студију Позоришта младих Тузле је заснован на истраживању учесника радионица о проблемима младих људи из сфере живота у породици, школи, улици, међу вршњацима. Резултати њиховог истраживања су показали колико је феномен самоповређивања код младих актуелан и присутан проблем у нашој средини, међу популацијом тинејџера, оносно адолесцената који настоје душевну бол потиснути физичком, тако да себи намјерно наносе повреде, а сам чин је праћен осјећајем кривице, срамотом, мањком самопоуздања.

У центру дешавања налази се тинејџерка Ања која самоповређивању приступа због низа узрока који доводе до бруталне посљедице. Ања пролази кроз низ тешких ситуација почевши од свог породичног дома гдје одраста у нестабилној породици, без очинске љубави и подршке, па до школе у којој постаје жртва насиља својих вршњака који је називају болесном јер се “реже“. Та дјеца нису свјесна да су насиље које они врше и самоповређивање жртве, заправо позив у помоћ, односно различити одбрамбени механизми и начини да се дјеца носе са животним проблемима.

Поред различитих облика насиља и феномена “самонасиља“, кроз представу су обрађене различите теме као што су: однос дијете-родитељ, ученик-наставник, пријатељ-пријатељица.

Све те свакодневне и блиске теме су упаковане и смјештене у несвакидашње и неуобичајено окружење, а то је судница. На оптуженичкој клупи се налази професор математике, једина особа која је покушала разумјети Ању и пружити јој подршку, а који је развојем радње у представи оптужен за сексуално узнемиравање тинејџерке Ање. Циљ је показати колико је тешка улога наставника који жели поред образовне, јачати и одгојну компоненту у процесу наставе.

Из суднице, као реалног мјеста радње, враћамо се у прошлост када свједоци причају своје верзије онога што се десило. Представа, између осталог, говори и о различитој перцепцији посматрања и различитом доживљају истих збивања.

КО ЈЕ КРИВАЦ? Поставља се питање! На публици и свима нама је да се запитамо КО СУ КРИВЦИ? Зашто је један млади живот морао овако да заврши? Ања јесте преживјела, али остаје да живи с трајним ожиљцима, на тијелу и на души!

У представи играју: Белма Хусеинефендић, Хена Трутовић, Мирза Мујагић, Амина Биједић, Тарик Качапор, Ениса Калфић, Емир Ибрахимовић, Мирза Пињић, Зерина Мујкић, Мелиса Смајић, Кристина Марковић, Уна Шкробић, Мухамед Делић, Тајра Јогунчић, Ајла Мушановић, Аида Дедић, Азур Делић, Асја Карић и Амина Пашчановић.