Home » ВИЈЕСТИ »  U OBILJEŽAVANJU MEĐUNARODNE SEDMICE DJETETA MALIŠANI IZ VRTIĆA U ULOZI PROFESORA, ALI I NAČELNIKA OPŠTINE

 U OBILJEŽAVANJU MEĐUNARODNE SEDMICE DJETETA MALIŠANI IZ VRTIĆA U ULOZI PROFESORA, ALI I NAČELNIKA OPŠTINE

Povodom obilježavanja Međunarodne sedmice djeteta mališani iz JU Dječiji vrtić Radojka Lakić posjetili su Srednjoškolski centar Jovan Dučić Kneževo i Opštinsku upravu Kneževo.

 

U program obilježavanja dječije nedjelje ove godine uključili su se i srednjoškolci. Oni su dočekali mališane sa maskotama miša Miška, vuka Vučka, Crvenkape i Pipi duge čarape, i priredili im brojne radionice poput crtanja, izradili panoe lava i zeke, takmičenje u ubacivanju loptica u kutiju, a zatim su zajedno sa mališanima napravili “Mozaik misli i osjećanja”.

Potom su mališani ove ustanove posjetili i Opštinsku upravu i uživali u igrarijama, balonima i grickalicama u ovoj ustanovi. Prilikom posjeta ovim ustanovama mališani su saznali i šta to znači biti učenik srednje škole, ali i profesor, kao i šta to znači biti Načelnik opštine pa su tako brojni od njih pronašli se i okušali u ovim ulogama.

U znak zahvalnosti, mališani su sa tetama pripremili crteže koje su poklonili ovim institucijama, a program zabave i dječije igrarije dodatno obogatili svojim recitacijama.

Dječija nedjelja obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece.

Obilježavanje dječije nedjelje je prilika da se ukaže na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci, kao i na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu. U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece.