Home » ВИЈЕСТИ » VIII KNEŽEVSKA TRANSVEZALA KANJONOM RIJEKE CVRCKE

VIII KNEŽEVSKA TRANSVEZALA KANJONOM RIJEKE CVRCKE

Planinarsko društvo „Vilenska vrela“ iz Kneževa, zakazalo je planinarsku akciju pod nazivom „VIII Kneževsku transvezalu za 17.09.2023.godine.

„Ova akcija održava se već tradicionalno u kanjonu rijeke Cvrcke krajem maja, no međutim ove godine nam vremenske prilike nisu to dozvolile. Sada smo odlučili da to bude 17.09.2023.godine, vikend prije proslave Slave i Dana opštine Kneževo. Željeli smo na ovaj način da sa našim sugrađanima i svim ljubiteljima prirode, proslavimo sve ono što smo radili i uradili do sada, a posebno deceniju postojanja i rada našeg društva.“ – kaže Dijana Milisavić, sekretar PD „Vilenska vrela“ iz Kneževa.

„Razloga za proslavu jednom zajedničkom šetnjom u prirodi, u jedinstvenom kanjonu rijeke Cvrcke imamo mnogo, jer kao što ste upoznati naše društvo je krajem 2020. pokrenulo inicijativu za zaštitu. Sada na nekoj od narednih sjednica Vlade očekujemo i da kanjon rijeke Cvrcke zvanično dobije status Spomenik prirode. Rokovi za javni uvid u Studiju opravdanosti zaštitćenog dobra su završeni, procedura je pri kraju, tako da je Cvrcka na korak ka zasluženoj „tituli“. – izjavila je Milisavić.

Planinari su na zvaničnoj stranici društva objavili i poziv za učesnike ove manifestacije. Prema programu „VIII Kneževske transvezale“ okupljanje planinara je u nedelju 17.09.2023.godine u selu Tepići u Živinicama,
-08:00 do 09:00 okupljanje na početnoj tački uz piće dobrodošlice
-09:00 polazak u Kanjon Cvrcke
-16:00 dolazak na mjesto gdje će biti obezbjeđen ručak za učesnike akcije.

Staza je srednje zahtjevna dužine 14km sa visinskom razlikom od 630m. Trajanje akcije 7 sati sa pauzama i za sve učesnike domaćin je obezbjedio ručak.Svi učesnici dužni su pridržavati se uputstava vodiča. O izmjenama odlučuju vodiči na terenu u skladu sa okolnostima i vremenskim prilikama.

POTREBNA OPREMA:

  • duboke cipele (gojzerice) OBAVEZNO!
  • 1 L vode na stazi ima dosta izvora pitke vode
  • jednodnevni ranac do 35l
  • hrana za jedan dan
  • štapovi, kabanica
  • rezervna presvlaka
  • krema za sunčanje, sunčane naočale, fotoaparat, licni dokumenti
    lični set prve pomoci i lijekovi ako ih neko koristi.

Mole se planinarska društva i organizacije koja planiraju doći na akciju, da najave svoj dolazak na broj telefona 065/201-118 (Dragan), 065/584-450 (Dijana) ili na FB stranici Planinarskog društva „Vilenska vrela“ Kneževo.