Home » ВИЈЕСТИ » ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE SREDNJOŠKOLCIMA O VRŠNJAČKOM NASILJU

ODRŽANO EDUKATIVNO PREDAVANJE SREDNJOŠKOLCIMA O VRŠNJAČKOM NASILJU

Pripadnici Policijske stanice Kneževo održali su edukativno predavanje učenicima JU Srednjoškolski centar „Jovan Dučić“, na temu Vršnjačko nasilje.

Osnovni cilj predavanja jeste upoznavanje učenika sa oblicima nasilja i prevencijom istog.
Ministarstvo unutrašnjih poslova organizuje preventivnu kampanju pod nazivom „Budi sigma! Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!“ usmjerenu ka učenicima osnovnih i srednjih škola sa ciljem sprečavanja ovakvog ponašanja.
„Vršnjačko nasilje je tokom u prvih devet mjeseci počinilo 75 maloljetnika (66 muškog i devet ženskog pola) nad 63 maloljetnika. Među maloljetnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole“, navedeno je u saopštenju.
U tim događajima su tri maloljetnika zadobila teže, 38 lakše povrede, 12 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloljetnika su nastupile ostale posljedice.
Iz MUP-a su istakli da je primarni cilj kampanje upoznavanje učenika sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinom ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, posljedicama koje ostavlja na žrtve nasilja, kao i podizanje svijesti građana o značaju blagovremenog otkrivanja ovakvih vidova nasilja.
Tokom edukativnog predavanja učenici su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa pojmom vršnjaškog nasilja, kako isti prepoznati na vrijeme i reagovati ka nadležnim da se što prije prekine, spriječi i unaprijedi ponašanje mladih jednih prema drugim.

Podsjetimo se šta je to vršnjačko nasilje, koji postoje oblici i kome prvo da se obratite u slučaju da ste žrtva vršnjačkog nasilja….

Šta je vršnjačko nasilje?
Vršnjačko nasilje je svako neželjeno, agresivno ponašanje između djece školskog uzrasta koje se vremenom ponavlja ili ima potencijal da se ponavlja.

Postoji više oblika vršnjačkog nasilja:

  • verbalno nasilje – izgovaranje ili pisanje okrutnih izjava;
  • socijalno nasilje – obuhvata izbjegavanje, ignorisanje, isključivanje djeteta iz društva, širenje ružnih tračeva,…;
  • psihološko nasilje – praćenje, zastrašivanje, ignorisanje…;
  • fizičko nasilje – tuča, guranje, rušenje, šamaranje,…;
  • digitalno nasilje – nasilje koje se odvija putem društvenih mreža, SMS poruka, četa i internet sajtova;
  • seksualno nasilje – nepristojno i neprimjereno dodirivanje, kao i dobacivanje vulgarnih komentara (tipičnije za doba puberteta).

U slučajevima postojanja ili prepoznavanja nekog od oblika vršnjačkog nasilja uspostavljen je Protokol o postupanju u slučajevim vršnjačkog nasilja među djecom i mlaedima u vaspitno obrazovnom sistemu Republike Srpske, a kojeg su dužni da se pridržavaju svi zaposleni u vaspitno obrazovnim ustanovama.