Home » ВИЈЕСТИ » OBILJEŽEN DAN OSNIVANJA 22.PJEŠADIJSKE BRIGADE

OBILJEŽEN DAN OSNIVANJA 22.PJEŠADIJSKE BRIGADE

Služenjem parastosa u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca u Spomen sobi, u Kneževu je u nedelju 19.11., obilježen dan osnivanja 22. Pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

122.Laka Pješadijska brigada, to jest 22.Pješadijska brigada Vojske Republike Srpske formirana je i postrojena u Rakovačkim barama u Banjaluci 19.11.1991.godine i taj dan se uzima kao dan osnivanja 22. Pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Podsjećajući se na istorijske činjenice formiranja 22.Pješadijske brigade, organizaciju i njen bataljonski sastav, komadante brigade i bataljona, kao i ključni značaj borbenih dejstava koje je ova brigada izvodila predsjednik Opštinske boračke organizacije Kneževo Mirko Svjetlanović je naglasio da Republika Srpska i nikada ne smije zaboraviti srpske borce koji su dali živote za Srpsku, a naročito borce koji su u njeno postajanje utkali svoje živote sa područja ove opštine.

„22.Pješadijska brigada je svojim borbenim dejstvima na slavonskom, vlašićkom, oraškom, dobojskom, maglajskom, brčanskom, kneževskom, kotorvaroškom, glamočkom, bihaćkom, tešanjskom ratištu i u zoni odgovornosti sarajavsko-romanijskom korpusu Vojske Republike Srpske, odigrala ključnu ulogu“- naglasio je Svjetlanović.

On je u svom obraćanju prisutnim gostima izjavio da je ova brigada imala preko 600 ratnih vojnih invalida i 341 poginulog borca, uključujući i poginule u 122.LPBg JNA. U brigadi je bilo 2598 boraca, a kroz brigadu je prošlo oko 5.000 njenih pripadnika.

Evocirajući uspomene iz ratnih borbenih dejstava, obilježavanju Dana 22.pješadijske brigade prisustvovali su komadant brigade Janko Trivić, komadanti bataljona Milan Kiković, Željko Obradović, Jovan Nikodinović i komandni kadar 22.Pješadijske brigade, Radan Ostojić – predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, predstavnici opštinskih boračkih organizacija Čelinac i Kotor Varoš, predstavnici lokalne vlasti, srpske pravoslavne crkve, porodice poginulih boraca, borci brigade i ratni vojni invalidi.