Home » ВИЈЕСТИ » EDUKACIJA KNEŽEVSKIH SREDNJOŠKOLACA O HIV/AIDS-U

EDUKACIJA KNEŽEVSKIH SREDNJOŠKOLACA O HIV/AIDS-U

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, medicinsko osobolje JU Dom zdravlja Kneževo održalo je edukaciju učenicima Srednjoškolskog centra „Jovan Dučić“ Kneževo.


Informisanjem o načinu nastanka ove još uvijek neizliječive bolesti,  načinu prenošenja, kako se zaštititi, te puštanjem edukativnog filma učenicima trećeg i četvrtog razreda srednje škole, obilježen je Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a u Kneževu.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava 1. decembra širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, prevencije, liječenja i poboljšanja odnosa prema osobama oboljelim od HIV/AIDS-a. U periodu od 2011.-2015. tema HIV/AIDS dana usmjerena je na poboljšanje i jačanje javnozdravstvenih programa i intervencija prevencije i destigmatizacije HIV/AIDS-a u globalnom odgovoru na epidemiju, a slogan na engleskom glasi “Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS related deaths” (Cilj je nula: Nula HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula AIDS smrti.)

S virusom HIV-a se danas, zahvaljujući lijekovima može živjeti, te je u svijetu, prema podacima UN-a, krajem 2012. s HIV-om živjelo 35,3 miliona osoba, što je za 18 posto više u odnosu na 2001. godinu.

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju, sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja.

U Bosni i Hercegovini prvi slučaj infekcije HIV-om zabilježen je 1986. godine, dok je do 2015. godine registrovano 287 HIV infekcija. U 2015. godini u BiH je registovano 13 novih HIV infekcija (FBiH 10, RS 3), od kojih 6 sa razvijenim AIDS-om (FBiH 5, RS 1). U posljednjih 5 godina, u BiH se prosječno registruje 20-25 novih HIV infekcija.