Home » ВИЈЕСТИ » NAZIRE LI SE KRAJ RJEŠAVANJU PROBLEMA PREVOZA ZA STANOVNIKE KNEŽEVA?!

NAZIRE LI SE KRAJ RJEŠAVANJU PROBLEMA PREVOZA ZA STANOVNIKE KNEŽEVA?!

Stanovnici Kneževa koji svakodnevno moraju putovati u Banjaluku, bilo radi posla, školovanja ili kod ljekara već sedmicama muku muče da stignu do najvećeg grada Srpske, budući da su početkom mjeseca ostali bez autobuskog prevoza.

Svako se snalazi kako zna i umije, a prvi čovjek te opštine uvjerava da se problemima nazire kraj i da će autobusi prema tom malom planinskom mjestu uskoro ponovo saobraćati.

Naime prevoznik “Hepi tursa” koji je od septembra 2021. godine do 1. novembra prevozio putnike na relaciji Banjaluka – Kneževo, preostao je da radi zbog manjka putnika i nerentabilnosti.

To je prouzrokovalo probleme studentima, radnicima i đacima koji zbog svakodnevnih obaveza moraju putovati u Banjaluku. Ostali su prepušteni sami sebi, zbog čega se nadaju da će problem što prije biti riješen.

– Snalazimo se na razne načine. Organizujemo se jedni između drugih. Oni koji imaju sopstveni automobil povezu i nas koji nemamo, ukoliko možemo prilagoditi obaveze. Neki koriste usluge taksija, a neki su znali izostati sa nastave ili predavanja kada nisu mogli smisliti način kako da se prebace od Kneževa do Banjaluka – ispričala je jedna Kneževljanka.

Da se rješenje nazire uvjerava načelnik opštine Kneževo Goran Borojević, koji kaže za “Glas” da su postigli dogovor o prevozu građana sa jednim lokalnim privrednikom.

– Računamo da ćemo za desetak dana završiti kompletnu papirologiju da bi linije bile ponovo uspostavljene. Potrebna je registracija djelatnosti i odobrenje resornog ministarstva, što zahtijeva određeno vrijeme – rekao je Borojević.

On je dodao da će opština sa određenim iznosom novca pomoći prevozniku, navodeći da u opštinskoj kasi nema mnogo sredstava.

– To je nešto sitno, koliko možemo, pa vidjećemo kako će funkcionisati. Isto smo ponudili i prethodnom prevozniku “Heppy-tours-u”, ali oni nisu željeli prihvatiti. Ovaj jeste – rekao je Borojević, koji je ranije istekao da egzodus stanovništva nije zaobišao ni njihovu opštinu te da su svjesni da ni prevoznici nemaju bog zna kakvu računicu.

Putnike iz Kneževa, kako “Glas” saznaje, ubuduće bi trebalo da prevozi Drago Marić, koji planira da uvede pet polazaka u toku dana.

– Ne znam tačno kada ćemo startovati, sve zavisi koliko će potrajati sređivanje dokumentacije, odnosno dobijanje dozvole. Trenutno nemam ni autobus, tek treba da ga nabavim, jer se nikada nisam bavio prevozom. Za sada ne znam ni koliko će koštati karta, mogu samo reći da planiramo pet polazaka iz Banjaluke i isto toliko iz Kneževa – rekao je Marić.

Prodaja

Direktor “Hepi tursa” Borislav Đuranović kaže za “Glas” da je svoje autobuse već stavio na prodaju.

– Nisam uspio konkretizovati dogovor o ponovnom uspostavljanju linija sa načelnikom, tako da autobuse prodajemo. Obustava prevoza nije bila ishitrena odluka, prosto više nismo imali računicu – kazao je on.