Home » ВИЈЕСТИ » PS KNEŽEVO SPROVODI KAMPANJU MUP-A „PETARDE NISU IGRAČKE“!

PS KNEŽEVO SPROVODI KAMPANJU MUP-A „PETARDE NISU IGRAČKE“!

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske otpočelo je sa preventivnom kampanjom „Petarde nisu igračke“ s ciljem podizanje svijesti građana o opasnostima nezakonite i nestručne upotrebe pirotehnike. Ovu kampanju pripadnici MUP-a, kao i pripadnici Policijske stanice Kneževo realizovaće do 15.januara.

Tim povodom pripadnici Policijske stanice Kneževo organizovaće edukativna predavanja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, a u cilju sprečavanja nelegalne trgovine pirotehničkim sredstvima,pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja neovlaštene prodaje i identifikovanja lica koja se bave ilegalnom prodajom i nedozvoljenom upotrebom pirotehnike, vršiti kontrolu i pregled preduzeća i drugih subjekata koji se bave trgovinom.

Poznato je da je upotreba pirotehnike naročito svojstvena djeci i maloljetnicima i zato će u dogovoru sa rukovodstvom i nastavnicima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, policijski službenici realizovati predavanja za učenike o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi bilo spriječeno nastupanje neželjenih posljedica po lica.

Podsjećamo da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda (mali vatrometi, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, rakete i drugi slični proizvodi), mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine.

U slučaju neovlaštene upotrebe pirotehničkih sredstava, propisane su zakonske kazne. Tako je članom 14. Zakona o javnom redu i i miru Republike Srpske propisano da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjesu i na način kojim izaziva uznemirenost građana kazniti novčanom kaznom i to:

  • fizičko lice od 300 do 900 KM;
  • preduzeća ili drugo pravno lice od 2.000 do 6.000 KM;
  • odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1.000 KM.

Službenici koji rade na ovoj kampanji poručili su da se tokom predstojećih praznika oprezno koriste pirotehnička sredstva, koja mogu izazvati požare, te u slučaju požara odmah pozvati vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122, a u slučaju povrede obratiti se na broj hitne pomoći 124.