Home » КНЕЖЕВО

КНЕЖЕВО

panorama_kn

На удаљености од 50 км од регионалног центра Бања Лука, на путу према  Травнику и Сарајеву, налази се општина Кнежево.

Кнежево је брдско планинска општина смјештена у југозападном дијелу Републике Српске, на обронцима планина Осмаче, Тисовца, Чемернице, Влашића и Јежице. Погранична Општина са Федерацијом БиХ, просеже се уз десну обалу ријеке Угар. Обухвата површину од 337,45 квадратних километара, од чега је око 57% територије под врло квалитетним шумама лишћара у нижим подручјима и четинара у вишим подручјима. Надморска висина територије Општине креће се од 600 метара у југозападном дијелу, па све до 1 400 метара у југоисточном дијелу.

панорама

Граничи са општинама: Котор Варош, Челинац, Бања Лука и Мркоњић Град из Републике Српске, а из Федерације БиХ са општинама: Јајце, Добретићи и Травник.  Осим ријеке Угра, ту су још и ријеке Иломска, која је десна притока Угра и Цврцка, лијева притока ријеке Врбање. Територија општине Кнежево, богата је природним планинским изворима и испресјецана многобројним потоцима. Све ријеке и потоци припадају сливу Врбас.

Општина је територијално организована у 12 мјесних заједница и то: Бастаји, Имљани, Јаворани, Корићани, Кнежево, Мокри Луг, Живинице, Рађићи 2, Шолаји, Влатковићи, Костићи, Бокани и Пауновићи.

Географски положај и демографске карактеристике

Према подацима  Агенције за статистику, на основу резултата пописа из 2013.године, у општини Кнежево живи 10.800 становника, од чега 94,80% чине Срби, 4,40% Бошњаци, 0,30% Хрвати и 0,50% припадници осталих народа, у 3.188 домаћинстава.

Урбани дио Општине смјештен је на надморској висини од 861метар.

Кнежево је са регионалним центром Бања Лука повезано путном комуникацијом Р – 414, а са Котор Варошом и даље према Травнику са путем Р – 413. Сви центри мјесних заједница повезани су са асфалтираним саобраћајницама од локалног значаја.