Home » ВИЈЕСТИ » “Вриједни пажње”

“Вриједни пажње”

43092156_2131338150463701_3061682933195603968_n

Млади из 11 општина у БиХ, у сарадњи са организацијом Wоrld Vision БиХ, покренули су кампању “Вриједни пажње” која за циљ има подизање свијести о занемаривању дјеце, као најчешћег облика насиља над дјецом. У протеклом периоду преко 20 младих особа радило је директно с дјецом, из општина Петрово, Кнежево, Котор Варош, Пале, Горажде, Лукавац, Бановићи, Калесија, Сапна, Високо и Какањ, креативне радионице на којима су могли из своје перспективе да прикажу како виде занемаривање и на који начин могу утицати да свако дјете буде заштићено, сигурно и живи свој пуни потенцијал.

Млади широм БиХ су се окупили око једне идеје – зауставити занемаривање дјеце у БиХ! По први пут у БиХ се повлачи питање занемаривања дјеце. Занимљиво је истаћи да је број пријављених случајева занемаривања дјеце у свијету око 70%, а број пријављених случајева у БиХ око 1%.

Занемаривање и немарно поступање представљају случајеве пропуштања да се дјетету обезбиједе услови за правилан развој у свим областима што доводи до угрожавања дјететовог здравља, физичког, менталног, духовног, моралног и социјалног развоја. Таква пропуштања односе се на физичко занемаривање, или на друге облике као што су емоционално, здравствено и едукативно занемаривање. У свим својим облицима, занемаривање оставља тешке посљедице по дијете које је њима изложен.

Чланови Омладинског центра Кнежево позивају све грађане да им се придруже сутра од 15:00 часова у нашем парку када ће одрадити уличну акцију и изложити радове које су насликали и фотографисали ученици ОШ “Доситеј Обрадовић”.

“Дођите да заједно пошаљемо поруку против занемаривања и да докажемо да смо ВРИЈЕДНИ ПАЖЊЕ” – поручили су чланови омладинског центра.