Home » ВИЈЕСТИ » OД СУТРА НА СНАЗИ УРЕДБА О ПРОПИСИВАЊУ МЈЕРА НЕПОСРЕДНЕ КОНТРОЛЕ ЦИЈЕНА!

OД СУТРА НА СНАЗИ УРЕДБА О ПРОПИСИВАЊУ МЈЕРА НЕПОСРЕДНЕ КОНТРОЛЕ ЦИЈЕНА!

FB_IMG_1585764766424

У Републици Српској сутра на снагу ступа Уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена, коју је Влада РС донијела као привремену мјеру ради спречавања поремећаја на тржишту у вези са снабдијевањем робом, насталих усљед ширења корона вируса у РС.

Из Министарства трговине и туризма РС саопштено је да је овом уредбом прописано ограничавање маржи свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима, тако да не прелазе ниво маржи те робе или тих производа која је евидентирана на дан 5. марта 2020. године.

Разлог за прописивање наведене мјере је превенција и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца, са циљем заштите економских интереса грађана и омогућавања уредне снабдјевености тржишта – наводи се у саопштењу.

Ограничење маржи примјењује се на: све врсте брашна, све врсте хљеба, пецива и све врсте других пекарских производа од брашна и житарица; млијеко и млијечне производе; јаја и производе од јаја; шећер; чај; зачине; со за људску исхрану; рижу; тјестенину.

Слиједе све врсте свјежег меса и месних прерађевина; риба и прерађевине од рибе; конзерве месне; конзерве рибље; вода за пиће; воће и поврће; све врсте негазираних сокова; сирће; јестиво уље; свињска маст, маслац, масло и маргарин. Ограничење марже примјењује се и на формуле за дојенчад и формуле након дојења; прерађену храну на бази житарица и дјечју храну за дојенчад и малу дјецу; додатке исхрани; храну за посебне медицинске потребе; храну погодну за лица нетолерантна на глутен.

Слиједе пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле; хигијенски улошци; детерџент за веш; детерџент за суђе; сапун; средства за дезинфекцију воде, простора и руку (укључујући концентровани алкохол); средства за одржавање хигијене предмета и простора; тоалетни папир; паста за зубе. Обухваћени су и заштитни комбинезони и друга заштитна и медицинска одјећа и обућа; заштитне наочаре и визири, заштитне рукавице, заштитне навлаке за ципеле; заштитне маске – хируршке, пластичне маске са текстилним филтером, папирне маске; заштитне маске за лице ФФП2 и ФФП3; постељина и остали веш за здравствени систем; варикина и остала дезинфекциона средства; асепсол; медицински алкохол; све врсте сјеменског и садног материјала; средства за заштиту здравља биљака; сточна храна и компоненте за сточну храну и вјештачко ђубриво – наводи се у саопштењу.

Из Министарства трговине и туризма РС поручују да се новчане казне за прекршиоце Уредбе, у зависности од тога да ли је ријеч о предузетнику, привредном друштву или одговорном лицу у привредном друштву, крећу се у распону од 5.000 КМ до 10.000 КМ. Инспекцијски надзор над примјеном Уредбе обављаће Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе.

Ступањем на снагу ове Уредбе престала је да важи Уредба о враћању цијена на претходни ниво, која је била у примјени од 18. марта ове године, а која је донесена као привремена мјера непосредне контроле цијена с циљем заштите животног стандарда становништва због ситуације настале појавом вируса корона у РС.

Извор: српскаинфо