Home » ВИЈЕСТИ » 1 000 РАЧУНАРА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА 20 ИЗРАЗИТО НЕРАЗВИЈЕНИХ ОПШТИНА

1 000 РАЧУНАРА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА 20 ИЗРАЗИТО НЕРАЗВИЈЕНИХ ОПШТИНА

FB_IMG_1585827765818

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, у оквиру научног и технолошког доприноса напорима за превазилажење кризне ситуације у вези са појавом и ширењем вируса Цовид-19 у Српској, наставља са покретањем и реализацијом иницијатива у сарадњи са друштвено одговорним компанијама из сектора телекомуникација и информационо-комуникационих технологија.

На састанку који је одржан у просторијама Министарства, а којем је присуствовао министар Срђан Рајчевић и директори и представници компанија Мтел, Проинтери Ланако, дефинисан је пројекат “1.000 ЗА БУДУЋНОСТ”, у оквиру којег ће наведене компаније у цјелости равномјерно финансирати набавку 1.000 Распбери Пај (Распберрy Пи) мини-рачунара четврте генерације који ће бити подијељени ученицима основних школа из 20 изразито неразвијених општина у Републици Српској у циљу праћења наставног процеса, али и развоја програмерских вјештина код ове популације.

– Пандемија вируса корона ће, сигурно је, оставити дубок траг на човјечанство. Спашавање људских живота и привреде је у овом тренутку примарни задатак како нас у структурама власти, тако и друштва у цјелини, али већ сада морамо размишљати и о “дану послије”. Телекомуникациони и ИКТ сектор у овом тренутку кључне су полуге функционисања сваког друштва погођеног кризом изазваном ширењем вируса – рекао је Рајчевић.

Он је додао да дигитална трансформација друштва мора обухватити и његове најшире слојеве.

– Циљ је да кроз свесрдне донације компанија које учествују у иницијативи дођемо до хиљаду Распбери Пај рачунара четврте генерације које ћемо поклонити ђацима који долазе из неразвијених средина и онима који због слабијег материјалног стања нису у могућности да приуште рачунар који могу користити током школовања – навео је министар Рајчевић и додао да је ово прва у низу иницијатива и пројеката које ће министарство покренути током и након кризе узроковане ширењем корона вируса.

Рајчевић је додао и то да пројекат „1.000 ЗА БУДУЋНОСТ“ представља не само допринос у циљу превазилажења акутне ванредне ситуације, него и едукације ученика којима је отежан приступ технологији, а који ће представљати мотор друштвеног развоја у времену након сузбијања епидемије.

Министарство ће у оквиру пројекта “1.000 ЗА БУДУЋНОСТ” у сарадњи са партнерским компанијама радити на изради приручника за употребу рачунара и основе програмирања у програмском језику Пајтон (Пyтхон), као и успостављању портала намијењеног овом пројекту, а на којем ће се наћи неопходни аудио-видео материјали и упутства.

На динамику набавке и испоруке рачунара утицаће процедуре на граничним прелазима, а дистрибуција комплета ће се вршити путем органа општина у сарадњи са локалним основним школама.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво се овим путем захваљује компанијама – учесницима пројекта и исказује спремност за сарадњу у његовим наредним фазама.

Распбери Пај рачунари су већ дуже вријеме дио образовног процеса развијених земаља и користе се у сврху истраживања, а четврта генерација ових уређаја је истовремено, због напредних техничких и хардверских карактеристика, потпуна замјена за десктоп рачунаре. Посебна погодност је њихова величина и интегрисаност свих дијелова на једној матичној плочи, што их чини мобилним, а њихову употребу, уз додатак сопствене верзије Линукс оперативног система отвореног кода, прилагођеном за све потребе, од коришћења апликативног софтвера до развојних алата чиме се подстиче стицање неопходних вјештина у склопу промоције дигиталне трансформације друштва у цјелини.

Извор: vladars.net