Home » ВИЈЕСТИ » МЗ МОКРИ ЛУГ И МЗ ИМЉАНИ ПОВОДОМ СПАСОВДАНА ОДРЖАЛИ МАСЛА

МЗ МОКРИ ЛУГ И МЗ ИМЉАНИ ПОВОДОМ СПАСОВДАНА ОДРЖАЛИ МАСЛА

Спасовдан је један од десет празника посвећених Господу Исусу Христу, који се обиљежава 40 дана послије Васкрса, а десет дана прије Светих Тројица (Духова), и увијек пада у четвртак.

Вазнесење Господње је сјећање на дан када се Исус Христос четрдесети дан послије васкрсења последњи пут јавио својим ученицима – дванаесторици апостола и узнео (вазнео) на небо, и “сео с десне стране Бога”.

На Спасовдан мјештани МЗ Мокри Луг и МЗ Имљани обиљежавају крсну славу села – масла. Мјештани ових мјесних заједница завјетују четвртак (тај дан не раде у пољу) и завјет траје до Илиндана (02.08.).

За оне који не знају, масла је израз код православаца за крсну славу села. Поједина села имају свог свеца заштитника, чији дан обиљежавају веома слично породичној крсној слави. Масла могу да буду било који дан у години, али веома често су то дани у прољеће и љето, јер се масла везују за плодове земљорадње. У појединим крајевима се користи и назив „обљетна слава“. Најчешће је то Спасовдан, као један од битнијих православних прољетних празника.

У периоду прије Другог свјетскиог рата, масла су се најчешће обиљежавала окупљањем мјештана око заједничке трпезе на отвореном. Мјесто окупљања је сеоско збориште, сеоска црква, сеоско гробље или друго слично мјесто. У већини крајева овај обичај је остао непромјењен.
Мјештани МЗ Мокри Луг и МЗ Имљани Кнежева су на традиционални начин јуче обиљежили масла. Посебно занимљиво је било у МЗ Мокри Луг, гдје је по први пут служена молитва и одржан свечани ручак у измјењеном амбијенту, односно на простору, гдје је изграђен објекат који има 2 пецане, воду и простор за столове.

На мјесту гдје се одржавају масла некад је било само поље, сада је у овој Мјесној заједници направљен бетонски сто испод липе и од цигле сазидана коцка предвиђена за свијеће, простор је ограђен, и на тај начин заштићен за лакше одржавање. Да се овај простор уреди и и оспособи за употребу, заслужни су мјештани ове Мјесне заједнице, Општина Кнежево, ШГ Чемерница, као и млади путем пројекта испред Омладинске банке Кнежево ” Боље укинути село, него обичаје”. Свако је помогао онолико колико је могао и на томе су мјештани захвални и поносни на своје обичаје и оно шта ови обичаји за њих значе.
Како су обиљежена масла у Мокром Лугу и Имљанима за Спасовдан можемо видјети на сликама у прилогу.

FB_IMG_1623402838211

FB_IMG_1623402591057

FB_IMG_1623402596269

FB_IMG_1623402555380

FB_IMG_1623402558690

FB_IMG_1623402579073