Home » ВИЈЕСТИ » МИНИСТАР КОШАРАЦ: КРЕИРАЛИ СМО ЛИСТУ ВИТАЛНИХ ПРОИЗВОДА КОЈИ ЋЕ ИМАТИ ОЛАКШАН ПРОМЕТ ИЗМЕЂУ ЗЕМАЉА ЦЕФТА-е

МИНИСТАР КОШАРАЦ: КРЕИРАЛИ СМО ЛИСТУ ВИТАЛНИХ ПРОИЗВОДА КОЈИ ЋЕ ИМАТИ ОЛАКШАН ПРОМЕТ ИЗМЕЂУ ЗЕМАЉА ЦЕФТА-е

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошара изјавио је да је БиХ креирала листу основних производа битних за становништво, који ће бити третирани кроз тзв зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА-е у условима ширења корона вируса.

Ова иницијатива ће омогућити лакши промет роба између ЦЕФТА страна, а настала је на приједлог Секретаријата ЦЕФТА-е, Савјета за регионалну сарадњу, Транспортне заједнице, Генералног директората за сусједство и проширење (DG NEAR) и Генералног директората за порез и царине (DG TAXUD).

Наведене институције препоручиле су да земље чланице ЦЕФТА-е направе попис уведених трговинских мјера, те да формирају листу основних производа битних за становништво и сачине попис граничних прелаза отворених за теретни транспорт. Производи са поменуте листе ће на одређеним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА-е бити третирани кроз тзв зелену приоритетну траку, што ће омогућити лакши промет роба у новонасталој ситуацији усљед епидемије корона вируса.

Секретаријат ЦЕФТА-е задужен је да омогући електронско обавјештавање о доласку камиона који превозе основну робу, примјеном нужне надоградње Система електронске размјене података (SEED) на основу договореног пописа робе.

”У протекла четири дана, интензивно смо радили на креирању листе виталних производа. У сарадњи са ентитетским министарствима надлежним за трговину формирали смо листу за неопходне намирнице, а у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ, ентитетским министарствима здравства и Агенцијом за лијекове БиХ формирали смо листу приоритетних лијекова и других медицинских средстава. Наш задатак је да домаћим привредницима олакшамо посао, а посебно у оваквој ситуацији, односно отежаним условима усљед ширења корона вируса”, рекао је министар Кошарац.

Листа основних производа битних за становништво, који ће бити третирани кроз тзв зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА-е, достављена је Секретаријату ЦЕФТА-е путем контакт тачке Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Извор: mvteo.gov.ba

FB_IMG_1584988612477