Home » ВИЈЕСТИ » ПОЧЕО ПРОЈЕКАТ “YOU CAN, YOUTH CAN”! ПОЗИВ МЛАДИМА ОПШТИНЕ КНЕЖЕВО ДА СЕ ПРИКЉУЧЕ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ОВОГ ПРОГРАМА!

ПОЧЕО ПРОЈЕКАТ “YOU CAN, YOUTH CAN”! ПОЗИВ МЛАДИМА ОПШТИНЕ КНЕЖЕВО ДА СЕ ПРИКЉУЧЕ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ОВОГ ПРОГРАМА!

80578803_2432226727041507_7854837423027519488_o

Пројекат “You can, youth can”, се реализује захваљујући подршци програма Bosnia and Hercegovina Resilience Initiative (BHRI), који спроводи Међународна организација за миграције (IOM), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Овај пројекат има за циљ оснаживање младих лидерским вјештинама у сврху њиховог активног укључивања у локалним заједницама.

Нови пројекат Церебре стартовао је фокус групама на тему активизма младих, на којем су учествовали млади из Кнежева, Котор Вароша, Челинца, Српца и Бања Луке.

“Заједно са младим људима разговарали смо о активизму и партиципацији младих, облицима подршке, препознавању потреба младих људи, те о уклањању баријера за активно учешће. Такође, једна од тема била је однос младих према партиципацији у доношењу одлука, шта су узроци и зашто млади нису активнији у процесима доношења одлука, те које све бенефите и користи могу имати од омладинског активизма.” – кажу из Церебре.

Након фокус група организоване су радионице на тему Превенција насиља међу младима, на којима се разговарало о омладинском раду и неформалној едукацији као једним од метода превенције насиља.

Пројекат ће трајати наредних шест мјесеци, а наредне активности које нас очекују су 4 дводневна тренинг модула која ће се једном мјесечном одржавати у просторијама омладинских центара који учествују у овом пројекту.

У пројекту учествују Омладински центар “Магија” из Кнежева, Омладински центар “Пета страна свијета” из Котор Вароша, Омладински центар “Могу” из Челинца, Омладински центар “ЦЕЗАР” из Српца, те наша организација која своје активности спроводи у Дому омладине Бања Лука- нагласили су из Церебре.

Током пројекта младима окупљеним око локалних омладинских центара ће бити пружена обука изградње капацитета и лидерских вјештина. Истовремено ће се радити на јачању унутрашњих капацитета омладинских центара и оснаживању њиховуих улога и активности у локалним заједницама, посебно повезаних са израдом или имплементацијом локалних омладинских политика.

Овим путем чланови Омладинкског центра “Магија” , позивају све заинтересоване омладинце да им се прикључе у омладинском активизму за боље сутра свих младих на подручју општине Кнежево.