Home » ВИЈЕСТИ » PRVA PREZENTACIJA REZULTATA RADA OMLADINSKIH BANAKA ZA OVOGODIŠNJI POZIV ODRŽANA KOD OMLADINSKE BANKE KNEŽEVO

PRVA PREZENTACIJA REZULTATA RADA OMLADINSKIH BANAKA ZA OVOGODIŠNJI POZIV ODRŽANA KOD OMLADINSKE BANKE KNEŽEVO

Juče je u prostorijama Opštine Kneževo održana prva promocija rezultata rada omladinskih banaka za ovu godinu, a za tu titulu zaslužna je Omladinska banka Kneževo.

Nakon dvogodišnjeg rada, Odbor omladinske banke Kneževo koji čine Aleksandra Simanović, Anđela Budić, Tijana Đurić, Ivana Aleksić i Jana Raljić, svojim predanim radom i angažmanom pomogle su da neformalne grupe koje su aplicirale na ovogodišnji poziv, na vrijeme uspješno realizuju projektne aktivnosti i dostave izvještaje, što je rezultiralo da se upravo ove godine prva promocija rezultata omladinskih banaka od 52 opštine i gradova koje su članice, održi u Kneževu.

Prezentaciji rezultata OB-a prisustvovali su Željko Pauković direktor programa Omladinske banke i Sanja Kojić predstavnica programa Omladinske banke, ispred Fondacije Mozaik, Goran Borojević načelnik opštine Kneževo, Dijana Milisavić sekretar Skupštine i predstavnica opštine Kneževo za podršku programu OB Kneževo, Aleksandra Simanović koordinator Odbora Omladinske banke Kneževo, te članovi neformalnih grupa, koje su ove godine uspješno realizovali 7 projekata i pokrenuli 1 mikrobiznis.

Prisutnima se obratio Željko Pauković izražavajući zadovoljstvo, što je ove godine prva prezentacija rezultata projekata upravo održana u Kneževu. Djevojke koje čine ovaj odbor od samog početka su pokazale spremnost i zainteresovanost za rad i volonterski angažman.

„Ponosni smo i na 2 godine partnerstva Opštine Kneževo i Fondacije Mozaik na razvoju i podršci Omladinske banke Kneževo, 1 mikrobiznisa ukupne vrijednosti 2.000 KM i 15 projekata ukupne vrijednosti 37.993 KM koji su realizovali 254 mladih volontirajući i radeći 2976 sati da bi 11643 osobe imalo direktne koristi od realizovanih projekata.“ – izjavio je Pauković.

Čestitke na uspješnom radu i rezultatima članicama Odbora, ali i neformalnim grupama, uputio je i načelnik opštine Kneževo, poželivši da i naredne godine mladi opštine Kneževo iskažu zainteresovanost, kreiraju društveno korisne ideje ili svoj mikrobiznis, te svakako iskoriste priliku i prijave se na poziv Omladinske banke Kneževo.

„Opština Kneževo će i dalje u saradnji sa Fondacijom Mozaik podržavati program Omladinske banke u skladu sa potpisanim četverogodišnjim Memorandumom. Razmotrićemo i mogućnost prilikom kreiranja budžeta da se već i naredne godine uključimo i u medijum paket, kojim ćemo omogućiti mladima finansiranje i većeg broja projekata i mikrobisnisa na području naše opštine.“ – izjavio je Goran Borojević, načelnik opštine Kneževo.

Ukupna vrijednost realizovanih projekta ove godine iznosila je 15.948,86 KM od kojih je iznos od 10.348,86 KM obezbijeđeno iz fonda Omladinske banke Kneževo (4.150,52 KM su sredstva Fondacije Mozaik od donatora, a 6.198,34 KM su sredstva Opštine Kneževo). Neformalne grupe obezbijedile za realizaciju projekata kroz mobilizaciju lokalnih resursa iz zajednice ukupno 5.600 KM (830 KM u novcu i 4.770 KM u robi i uslugama) od 2 institucije, 6 organizacija, 3 preduzeća i 12 građana, dok je u realizaciji ovih projekata učestvovalo 127 volontera i volonterki (od kojih je 1 osoba sa poteškoćama koji su radili i doprinijeli sa 1667 volonterskih sati, da bi 974 osoba (uključujući 7 osoba sa poteškoćama) imalo koristi od ovih projekta.

„Ove godine kroz program Omladinske banke podržano je i uspješno realizovano svih 7 projekata neformalnih gupa koji su se prijavili na poziv Omladinske banke i 1 mikrobiznis, a to su: Cvjetna fantazija u Kneževu; Dan Karate sporta u Kneževu; Naša kućica; Rukom stvaramo uspomene; Dani korektivne gimnastike; Turnir u futsalu u Kneževu; Bolje ukinuti selog nego običaj i mikrobiznis „Kozmetički salog Anđela“ – vlasnik Anđela Kalabić.“ – izjavila je Dijana Milisavić. Ona je takođe članovima neformalnih grupa čestitala na uspješno realizovanim projektima i poželjela da i sledeće godine prijave na poziv Omladinske banke Kneževo i uspješno realizuju svoje ideje.

Prisutnima se obratila i koordinatorica Odbora Omladinske banke Kneževo Aleksandra Simanović, izražavajući zadovoljstvo rezultatima ovogodišnjeg poziva Omladinske banke Kneževo. Ona je napomenula da upravo omladinske banke imaju za cilj povećati učešće mladih u razvoju lokalne zajednice, te da to mogu ostvariti udružujući se u neformalne grupe i aplicirajući svoje ideje na poziv Omladinske banke Kneževo i putem platforme lonac.pro.

Zahvalnice i plakete za doprinos razvoju Omladinske banke Kneževo dodijeljene su Goranu Borojeviću – načelniku Opštine Kneževo, Dijani Milisavić – sekretaru Skupštine Opštine i predstavnici Opštine Kneževo za podršku programu Omladinske banke i najaktivnijim članicama odbora Omladinske banke Kneževo, ali i članovima neformalnih grupa koji su uspješno realizovali svoje projektne ideje i vlasnici pokrenutog mikrobiznisa.

received_814542872549030 received_401067221410456 received_408376514012691