Home » ВИЈЕСТИ » ПОЧИЊЕ ПОДЈЕЛА РЕГРЕСИРАНОГ ГОРИВА!

ПОЧИЊЕ ПОДЈЕЛА РЕГРЕСИРАНОГ ГОРИВА!

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почиње са подјелом регресираног дизел-горива за 9.418 пољопривредних газдинстава (корисника подстицаја).

Преузимање/куповина регресираног дизел-горива ће почети у понедељак 30. марта и трајати до 30. октобра 2020. године.
За финансирање ове мјере Министарство је резервисало најмање 5.5 милиона КМ.

У складу са Закључком Републичког кризног штаба, првим обрачуном су обухваћени и корисници који нису извршили обавезу плаћања противградне заштите и пријаву доприноса за 2019. годину. То важи и за подстицај за производњу пшенице који износи 300 КМ по хектару и премију за млијеко”, нагласио је Пашалић.

Он је додао да је неопходно подстицати пољопривреднике да због новонастале ситуације повећају обим сјетве, наводећи да су због тога обезбијеђене и додатне подстицајне мјере и средства.

“Прва мјера је додатни регрес за набавку домаћег сјемена који износи 50 одсто цијене сјемена. Обезбиједили смо додатних два милиона КМ за набавку сјетвених пакета поврћа за око 9.000 мањих газдинстава. Додатна мјера је 500.000 КМ за суфинансирање сјетве соје у износу од 50 одсто тих трошкова”, рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, донесена је и одлука да подстицаји буду омогућени и за 5.373 газдинства која су имала дугове и због тога била искључена из система подстицаја.

“Обезбиједили смо 60 милиона КМ из средстава ИРБ-а за повољне кредите за финансирање пољопривредне производње и седам милиона КМ из Партнер фонда, а сада разговарамо да ли је могуће и смањење камата”, каже Пашалић.

Он је додао да је упутио допис свим локалним заједницама да креирају своје мјере како би била омасовљена сјетва, те да је из већине стигао позитиван одговор.

Пашалић је истакао да подаци из пољопривредних апотека показују да ће бити већи обим прољећне сјетве, те да произвођачи немају проблема приликом набавке репроматеријала, али да је проблем забрана кретања лицима старијим од 65 година.

Он је нагласио да је задовољавајуће стање залиха меса, пшенице, млијека и прерађевина од воћа и поврћа.

“Набавићемо 15.000 тона пшенице, 10.000 тона кукуруза и 5.000 тона соје. То нам је довољно за ову годину и ту не бисмо требали имати проблема”, истакао је Пашалић.

На олакшице, додао је он, могу рачунати и дрвопрерађивачи јер је велики број њих везан за тржиште Европске уније и сада имају проблем са извозом.

“Омогућили смо им да, уз добро образложење, дрвне сортименте плаћају одгођено на 30 дана, а до сада су морали да плаћају авансно”, рекао је Пашалић.

Спискови корисника који су обухваћени првим обрачуном послани су свим локалним управама у Републици Српској и биће и доступни на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пољопривредници могу преузети укупно 100 литара регресираног дизел-горива по хектару обрадиве пољопривредне површине уписане као начин кориштења у Регистру пољопривредних газдинстава.

Подстицај за регресирање дизел-горива за извођење прољећњих и јесењих радова у пољопривреди утврђен је у износу од 0,60 КМ по литри дизел-горива.

Регресирано дизел-гориво корисници ће преузимати код дистрибутера који су склопили споразум са Министарством за дистрибуцију истог.

Пољопривредни произвођачи који нису обухваћени првим обрачуном, биће обухваћени сљедећим, ако изврше обавезу ажурирања сјетвених површина у Регистру пољопривредних газдинстава (у АПИФ-у). Нови обрачуни ће се ажурирати сваких 10 до 15 дана.

Носиоци пољопривредних газдинстава старији од 65 година, а који нису извршили обавезу ажурирања података у Регистру, како у складу са одлуком Владе Републике Српске не би напуштали своје домове, имају могућност да овласте млађег члана домаћинства или да се обрате најближој канцеларији Савјетодавне службе Министарства које су распоређене у седам регионалних центара широм Републике Српске или одјељењима/одсјецима за пољопривреду локалних управа на чијој територији су регистровани како би им они пружили подршку за пријављивање у АПИФ-у.

Пријава површина у регистру је основ за обрачун количина горива по кориснику.

Извор: https://www.vladars.net/sr-SP-
/media/vijesti/Pages/pocinje-podjela-regresiranog-dizela.aspx