Home » ВИЈЕСТИ » FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: PRODUŽEN ROK VAŽENJA UPUTNICE ZA SPECIJALISTIČKI PREGLED

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: PRODUŽEN ROK VAŽENJA UPUTNICE ZA SPECIJALISTIČKI PREGLED

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske produžio je rok važenja specijalističke uputnice na 180 dana od dana kreiranja uputnice, dok je rok važenja uputnice za bolničko liječenje ostao isti, odnosno 30 dana, potvrđeno je za BL portal iz ovog Fonda. Sve zdravstvene ustanove su još početkom juna o tome obaviještene.

– Imajući u vidu da je u završnoj fazi integracija zdravstvenih ustanova, koje imaju ugovor sa Fondom u Integrisani zdravstveni informacioni sistem stvoreni su uslovi za produženje roka važenja uputnica za specijalističke preglede. Naime, zahvaljujući tome uputnice su od trenutka kreiranja u ambulanti porodične medicine vidljive u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, što bi trebalo da dovede do lakšeg i efikasnijeg kreiranja listi čekanja za pojedine specijalističke preglede i dijagnostičke procedure, a što bi u konačnici trebalo doprinijeti poboljšanju dostupnosti zdravstvene zaštite pacijenata – objašnjavaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Integrisani zdravstveni sistem će obezbijediti i transparentnost uputnica, odnosno listi čekanja.

Iz Fonda ističu da vjeruju da se produženjem roka važenja uputnica za specijalističke preglede smanjuje i pritisak na doktore porodične medicine, jer se više ne bi trebalo dešavati da istekne rok važenja uputnice pa se pacijenti moraju vraćati porodičnom ljekaru po novu uputnicu, a to je ujedno olakšica i za same pacijente.

Fond je ukazao zdravstvenim ustanovama da je važno da se poštuju navedeni rokovi, kako bi se obezbijedilo pružanje specijalističkih usluga u što kraćem vremenu, odnosno kako bi pacijenti na njih što kraće čekali.

– Napominjemo da je rok od 180 dana maksimalni rok važenja uputnice za specijalistički pregled i to ne znači da pacijent na pregled treba da čeka i do pola godine, već naprotiv, ovim se nastojao obezbijediti optimalan period za obavljanje potrebnih specijalističkih pregleda, te se ne bi trebalo dešavati da se na preglede čeka i duže od 6 mjeseci – ističu za BL portal iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.