Home » ВИЈЕСТИ » OVU NEDJELJU OČEKUJE NAS KNEŽEVSKA TRANSVEZALA U CVRCKOJ

OVU NEDJELJU OČEKUJE NAS KNEŽEVSKA TRANSVEZALA U CVRCKOJ

Planinarsko društvo „Vilenska vrela“ organizuje osmu tradicionalnu Kneževsku transverzalu.Kao i do sada transverzala će biti održana u kanjonu Cvrcke u znak sjećanja na našu dragu prijateljicu, planinarku i ljubiteljku prirode Smiljanu Nikodinović.Ove godine obilježavamo i prvu deceniju postojanja i rada društva, pa vas pozivamo da zajedno proslavimo šetnjom kroz buduće zaštićeno područje.

Planinarsko društvo „Vilenska vrela“ je pokrenulo inicijativu za zaštitu za koju je i izrađen i elaborat opravdanosti o proglašenju zaštićenog dobra (prema zvaničnim rezultatima Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog naslijeđa Cvrcka će imati status Spomenik prirode).

Akcija je bila zakazana za 28.05., međutim vremenske prilike nisu dozvolile da se ista realizuje. Zbog toga smo pomjerili za ovaj vikend, tj.11.06.2023.godine u nedjelju. – kažu planinari.

Planirano je:

– okupljanje u selu Tepići u Živinicama 08:00 do 09:00 na početnoj tački uz piće dobrodošlice;
-09:00 polazak u Kanjon Cvrcke;
-16:00 dolazak na mjesto gdje će biti obezbjeđen ručak za učesnike akcije.

Staza je srednje zahtjevna dužine 14km sa visinskom razlikom od 630m. Trajanje akcije 7 sati sa pauzama i za sve učesnike domaćin je obezbjedio ručak. Svi učesnici dužni su pridržavati se uputstava vodiča. O izmjenama odlučuju vodiči na terenu u skladu sa okolnostima i vremenskim prilikama.

POTREBNA OPREMA:
– duboke cipele (gojzerice) OBAVEZNO!
– 1 L vode na stazi ima dosta izvora pitke vode
– jednodnevni ranac do 35l
– hrana za jedan dan
– štapovi, kabanica
– rezervna presvlaka
– krema za sunčanje, sunčane naočale, fotoaparat, licni dokumenti
– lični set prve pomoci i lijekovi ako ih neko koristi.

Planinari su zamolili planinarska društva i organizacije koja planiraju doći na akciju, da najave svoj dolazak na broj telefona 065/201-118 (Dragan), 065/584-450 (Dijana) ili na FB stranici planinarskog društva.