Home » ВИЈЕСТИ » Poziv na javnu diskusiju o zaštiti kanjona Cvrcke

Poziv na javnu diskusiju o zaštiti kanjona Cvrcke

20210202_143519

Planinarsko društvo „Vilenska vrela“ Kneževo je u sklopu projekta „Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode opštine Kneževo“, pokrenulo inicijativu za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke koja je predviđena Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine.

Navedena inicijativa je prihvaćena kod nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo i ista proslijeđena Republičkom zavodu za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog naslijeđa na dalju proceduru.

U cilju upoznavanja zainteresovanih učesnika u proceduri proglašenja kanjona rijeke Cvrcke zaštićenom zonom, Planinarsko društvo „Vilenska vrela“ Kneževo organizuje drugu diskusiju.

Javna diskusija će biti organizovana u Skupštinskoj sali, Opštinska uprava opštine Kneževo, 08.02.2021. godine (ponedeljak) sa početkom u 12:00 časova, a uz poštovanje svih epidemioloških mjera i dozvoljenog broja za boravak učesnika.

Ovaj projekat je dio zagovaračke mreže u sklopu projekta „Misli o prirodi!“, koji realizuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijki podržava Švedska.

Osnovni cilj projetka, ogleda se u realizaciji nekoliko aktivnosti koje će omogućiti očuvanje i zaštitu kanjona rijeke Cvrcke i njegovo uvrštavanje na karti potencijalnih područja Ekološke mreže Republike Srpske.

“U nadi da ćete pronaći malo vremena da uzmete učešće u ovoj javnoj diskusiji i svojim aktivnim angažmanom zajedničkim snagama obezbjedimo kanjonu Cvrcka status zaštićenog dobra, ostajte nam zdravo uz planinarski pozdrav Vedro!” – poručili su planinari svim građanima Kneževa.